21
júl
A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják: a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek – írja a magyarmezogazdasag.hu.
Ahogy Kövér Zoltán elmondta, a modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni. Legújabb szerzeményük egy töltőberendezés, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé. A házigazda vallja, hogy
a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk. Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek.
A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékei – melyeket egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmaz fővárosi piacokon és a Balaton környékén – a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták első nagydíjat. Azóta évről évre újabb díjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is. Kövér Zoltán állítja:
sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel-lélekkel való munkában rejlik.
A családi vállalkozás finomságaival tavasszal a debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon is lehet találkozni. Élő állattal és termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón.
Külföldön is folyamatosan bemutatkoznak, például a brnói nemzetközi gasztronómiai és turisztikai kiállításon rendszeres résztvevők, onnan is már több díjjal tértek haza.