Mangalica termékek és a Kövér Tanya. Zoli Bácsi megmondja! 2. rész
Beszélgetős videó a Kövér Tanyán – Tetétlen
| Videó sorozat a mangalicáról és a tanyáról. II. rész.
Mit kell tudni a mangalicáról és a szalonnáról? Zoli Bácsi megmondja!
Beszélgetős videó a Kövér Tanyán – Tetétlen
| Videó sorozat a mangalicáról és a tanyáról. I. rész.
A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják: a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek – írja a magyarmezogazdasag.hu.
Ahogy Kövér Zoltán elmondta, a modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni. Legújabb szerzeményük egy töltőberendezés, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé. A házigazda vallja, hogy
a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk. Ez volt az oka Read More
Vidéken sem tartanak már disznót mindenhol, csak elvétve. Egyre kevesebben vágnak, pedig egy család éves hússzükségletét adhatja egy vagy két hízó. Erről beszélgettünk a szerkesztőségben, amikor megszületett a döntés: decemberben írjunk a disznóvágásról. Aztán – némi képzavarral élve -, úgy gondoltuk, ha már lúd, legyen kövér: menjünk csapatépítő „tréningre”, ami viszont két mangalica jövőjét változtatta meg. Helyszínül a kabai Kövér-tanyát, azaz Kövér Zoltán takaros, jól felszerelt tanyáját választottuk. Zoltánról többek között annyit kell tudnunk, hogy ismert mangalicatenyésztő, a mangalicafesztiválok állandó résztvevője.
Fotó: Horváth Péter
Szinte még csak hasadt a hajnal, amikor csapatunk befutott a tanyára. A frissen sült, meleg pogácsa és a fogópálinka (nevét onnan kapta, hogy a segédeknek Read More